Profesionalne usluge dizajna logotipa - logo dizajn

Članci o dizajnu logotipa i brendiranju

Istorija nastanka Nike logotipa
Logo dizajn usluge izrade logotipa - logo dizajn

Kada god se pokrene neka priča oko dizajna logotipa, obavezno se nađe neko ko pomene kako je Nike logotip napravljen za samo 35 dolara. I tu se obično završi cela priča. Međutim, priča je daleko kompleksnija od samo toga. Da bismo shvatili neke pojmove oko brendiranja i vrednosti dizajna moramo da se bolje upoznamo sa celom pričom. Priča o nastanku logotipa Nike datira sa početka 1970. godine, ali je zapravo cela priča oko pokretanja brenda Nike krenula dosta ranije. Naime, od 1960. godine kada je Fil Najt (Phil Knight), koji se tada amaterski bavio trčanjem, napravio prve korake u kreiranju buduće imperije, bilo je potrebno 8 godina da bi se došlo do kreiranja samog Nike logotipa. U to vreme Fil je bio student koji se bavio preprodavanjem patika na crno, i nije ni bio svestan da će jednog dana njegov biznis prerasti u jedan od najvećih svetskih brendova.

Nike logotip istorija

Filov izbor za prodajom sportske obuće nije bio slučajan. On jeste bio sportskog duha, voleo je trčanje i bio zainteresovan za nove sportske proizvode. U to vreme tržište sportske obuće nije bilo toliko raznoliko. Tržištem je vladao uglavnom Adidas, o čijem nastanku logotipa smo pričali ranije, kao i neke jeftinije i neudobne patike. Najt je ozbiljnije razmišljao o širenju svog biznisa i prodaji ozbiljnije sportske opreme, te tako došao na ideju da povuče povoljnu robu iz Japana, kao glavnog snabdevača sportske obuće i plasira je na tržištu Amerike. Fil je 1962. godine otišao u Japan, i napravio ugovor sa japanskom lokalnom firmom da bi već godinu dana počeo sa prodajom proizvoda na tlu Amerike. U to vreme njegov brend je nazvan Blue Ribbon Sports, u to vreme poznatije kao Tajgerice. Uskoro je njegov biznis počeo da raste, i on je želeo da više pažnje posveti svom vizuelnom imidžu, ali i samom brendu, koji bi imao kraći i lako pamtljiviji naziv.
Tako je došao na ideju da na preporuku svoje koleginicije Džef Džonson, koja je sanjala grčku boginju Niku, iskoristi sam naziv za svoj brend, kao Nike. Tako se Fil, u to vreme još uvek i sam student obratio za pomoć svojoj koleginici sa fakulteta, studenktinji Karolin (Carolyn Davidson), da mu pomogne da urade logotip. Fil joj se već obraćao za neke dizajnerske usluge sa vremena na vreme kada je pokrenuo biznis i oni su već sarađivali. Fil je želeo da sam logotip reflektuje vrednosti kao što su dinamika, snaga, brzina, dobra vizuelna percepcija i razlika u odnosu na druge poznate brendove.
Postoji urbana legenda koja kaže da je navodno sam oblik štiklira zapravo došao iz sasvim spontanog gesta dizajnerke koja je u besu što joj se ništa nije svidelo od ideja želela navodno da diskvalifikuje to rešenje, pa je povukla crtu rukom preko naziva, kao da želi da prekriži rešenje. Ipak, za one koji shvataju dizajn i vizuelnu komunikaciju, sam taj oblik najviše podseća na stilizovano krilo skulpture boginje Nike sa Samotrake, što je i sama Carolin tvrdila. Fil nije bio u početku zadovoljan tim rešenjem i odbacio ga je, a Karolini platio za to samo 35 dolara, tek da ima neko pokriće za uložen trud. Rekao je da to nije ono što je želeo. Ipak, usvojio je taj logotip, sa tim piktogramom koji je kasnije postao svetski poznati sinonim za kvalitet.

Dizajn Nike logotipa i istorija nastanka
Sama Karolin je dobila kasnije i posebno priznanje Nike kompanije, kao i 500 deonica same kompanije, i to je bila velika nagrada za ono što je uradila. Sama vrednost deonica nije poznata, ali se danas procenjuje na oko milion dolara. Ipak, ono što je najbitnije, Nike logotip nije učinio samu kompaniju poznatom i vrednom, već je to bilo suprotno, kompanija je svojim radom i razvitkom, konstantim ulaganjem u marketing postala poznata, sa samim logotipom koji je uz pomoć svoje jednostavnosti postao poznat.

Sam logotip je kasnije pretrpeo više modifikacija. Pre svega je simbol štiklira izdvojen od same tipografije, da bi bio bolje čitljiv. Na kraju, pošto je dobro promovisan jakim marketingom počeo da se upotrebljava i samostalno, kao prepoznatljiv, zaštitni znak kompanije.

 

Bookmark and Share Izrada logotipa za firme, sajtove, grupe, agencije i pojedince - logo dizajn
Gucci lansirao novi logotip
Logo dizajn usluge izrade logotipa - logo dizajn
Popularni brend Gucci je lansirao novu, prilično kontraverznu kampanju u okviru koje je predstavio svoj novi redizajnirani logotip koji izgleda kao da ga je dete crtalo, što je izazvalo veliku pažnju ljudi na društvenim mrežama.
 
Sve je počelo tako što je Gucci na svojoj Fejsbuk stranici koju prati skoro 18 miliona fanova iznenada i bez najave zamenio svoju profilnu sliku sa novom, gde se predstavlja novi logotip koji izgledao kao ručno pisana slova, da bi zatim predstavio i niz drugih promotivnih materijala koji koriste isti stil, dečijih pisanih slova.
Ipak, ovde se radi pre svega o marketinškoj kampanji nove kolekcije, koja zaista koristi ovakav stil, ali i koja nosi dalju poruku ‘Rave Like You Are Five’ (Provodite se kao da vam je 5 godina), a koji je inspirisan dečijim rođendanskim proslovama.
 
Ceo događaj je izazvao brojne reakcije dizajnera u svetu, i velike polemike oko ovako jednog vrlo neuobičajenog pristupa, ali je jedno sigurno – uspeo je da privuče puno pažnje 😉
Novi logotip Gucci za kampanju
Gucci novi logotip
Bookmark and Share Izrada logotipa za firme, sajtove, grupe, agencije i pojedince - logo dizajn
Facebook je predstavio svoj novi logotip!
Logo dizajn usluge izrade logotipa - logo dizajn

Kompanija Facebook je početkom novembra predstavila svoj novi logotip. Sa postojećeg logotipa u slovu F i pratećeg ispisa malim slovima Facebook, ova kompanija  je do sada napravila najveći iskorak u pogledu promene vizuelnog imidža koristeći za svoj novi logotip caps lock velika slova, krajnje pojednostavljene tipografije.

U propratnom saopštenju vrlo je kratko rečeno samo da sa novim logotipom žele da grade čistiji univerzalniji stila u cilju bolje promocije svoje palete proizvoda koje dolaze iz kompanije Facebook, pri čemu se misli pre svega na samu Fejsbuk društvenu mrežu, Messenger, zatim Instagram, te WhatsApp, Oculus, Workplace, Portal and najavljenu Libra (Calibra) kriptovalutu.

 

 

Bookmark and Share Izrada logotipa za firme, sajtove, grupe, agencije i pojedince - logo dizajn
Najstariji logotipi na svetu
Logo dizajn usluge izrade logotipa - logo dizajn

Najstariji logotip ikada napravljen u svetu za jedan brend, a koji je još uvek u upotrebi kažu da predstavlja logotip čuvene pivare Stella Artois. Ova pivara je sa radom počela davne 1366.godine u Belgiji, u gradu Louvain. Ipak, pivaru je od osnivača Den Hoorna kupio Sebastian Artois tek kasnije, 1708.godine i tada je naslovio na sebe. Kako Hoorn na nemačkom znači truba, pretpostavljamo da je odatle došao i sam motiv trube u vrhu logotipa koji je ostao u upotrebi. Međutim, zanimljivo je da u nazivu sama reč Stella, (koja na latinskom znači Zvezda) počela da se primenjuje tek kasnije kada je kompanija pustila u proizvodnju prvo sezonsko pivo pod nazivom “Božićna zvezda“, 1926. godine, te je verujemo i sam logotip kakvog znamo u upotrebi “tek” od tada, ili možda i čak i nešto kasnije (1940.). Po našim nekim istraživanjima i verzijama logotipa koje smo uspeli da nađemo, pokušali smo da vam prezentujemo našu pretpostavku o nastajanju logotipa kakvog ga znamo danas.

Stella Artois najstariji logotip

Međutim postoji još jedan čuveni logotip koji je isto tako pravljen za jedan napitak, samo bezalkoholnog tipa, a da je po starosti veoma blizak Stella Artois brendu, ako ne čak i stariji.

U pitanju je logotip jednog bezalkoholnog biljnog napitka, tačnije čaja – Twinings Tea!

Twinings Tea koristi isti logotip gotovo 232 godine u skoro nepromenjenom obliku! U pitanju je logotip sastavljen od velikih slova sa lavovskim grbom u vrhu. Sam naziv ovaj brend duguje svom osnivaču Thomasu Twiningu koji ga je pokrenuo još davne 1706. godine. Ipak sam logotip Twinings tea je u zvaničnu upotrebu ušao nešto kasnije, tačnije oko 1787. godine.

Zanimljivo je da čaj nije uvek imao tako dominantnu ulogu u životu Engleza u ranom 18. veku. Nekada se za doručak konzumirao džin, kafa i pivo. Tek krajem 18. veka čak postaje toliko popularan napitak da postaje deo tradicije.

Danas se Twinings čaj prodaje u skoro 100 država širom sveta.

Twinnings najstariji logotip

Bookmark and Share Izrada logotipa za firme, sajtove, grupe, agencije i pojedince - logo dizajn
Proširenje ponude kreativnih usluga
Logo dizajn usluge izrade logotipa - logo dizajn

Obzirom da nam sve više klijenata traži kompletnu uslugu brendiranja i kreiranja vizuelnog identiteta, odlučili smo se da proširimo naš spektar usluga i sa izradom web sajtova i uslugama digitalnog marketingadodatnim uslugama poput izrade web sajtova, usluga vođenja biznis naloga na društvenim mrežama odnosno digitalnog marketinga, ili pak održavanja i SEO optimizacije sajtova i oglašavanja na društvenim mrežama. Za tu svrhu smo napravili poseban web sajt Web dizajn trends koji ima za cilj da više prezentuje naše reference u oblasti profesionalne izrade kako gotovih, templejt sajtova, tako i kostumiziranih visokokvalitetnih web rešenja. Web sajt možete posetiti na adresi www.web-dizajn.co.rs ili klikom na sliku ispod:

Profesionalna izrada sajtova i logotipa

Tako od sada nas možete angažovati ne samo za profesionalnu izradu logotipa i dizajn i pripremu sredstava poslovne komunikacije, dizajn vizitkartica, memoranduma, dizajn i pripremu fascikli, brendiranje vozila, uniformi ili izradu knjige grafičkih standarda, već i za izradu profesionalnih rešenja web sajtova, web aplikacija, b2b portala, blogova i sl.

Posebnu pažnju vam stavljamo na instalaciju gotovih WordPress templejt rešenja sajtova, koji predstavljaju idealno rešenje za one sa manjim budžetom, a koji žele da dobiju profesionalni izgled sajta koji je u potpunosti prilagođen prikazu na smartphone uređajima, svetskog dizajna, sa čak mogućnostima izbora budućeg izgleda sajta.

Kontkatirajte nas za više detalja ovde, biće nam zadovoljstvo da vam pružimo sve informacije.

Bookmark and Share Izrada logotipa za firme, sajtove, grupe, agencije i pojedince - logo dizajn
Pratite nas i na Instagramu!
Logo dizajn usluge izrade logotipa - logo dizajn

Pored našeg Fejsbuk profila koji uredno ažuriramo na adresi: https://www.facebook.com/logo.dizajn.logotipa/ od sada naš rad možete pratiti i na Instagramu! Trudićemo se da prošaramo malo naš rad nekim zanimljivim primenama logotipa na različitim materijalima, kako bismo vam pokazali koje su sve mogućnosti primene logotipa, i možda vas inspirisali da svoj logotip primenite na nekim zanimljivim promotivnim materijalima. Nadamo se da će vam naše društvo prijati.
Naš profil se nalazi na adresi: https://www.instagram.com/logodizajn/ ili samo koristite haštag #logodizajn 

 

Bookmark and Share Izrada logotipa za firme, sajtove, grupe, agencije i pojedince - logo dizajn
Praznična akcija!
Logo dizajn usluge izrade logotipa - logo dizajn

Specijalni Novogodišnji popust na izradu logotipa!

U susret novoj godini i predstojećim praznicima, želimo da vam ponudimo 20% popusta na usluge dizajna i izrade logotipa!

20-posto-popusta-na-izradu-logotipa

Molimo vas slobodno nam se obratite putem sajta, naše Fejsbuk stranice ili e-maila.

Želimo vam puno uspeha u predstojećoj Novoj Godini!

 

Bookmark and Share Izrada logotipa za firme, sajtove, grupe, agencije i pojedince - logo dizajn
Prezentacija luksuzne primene logotipa
Logo dizajn usluge izrade logotipa - logo dizajn

U svrhu prezentacije primene logotipa, izdvojio sam neke od logotipa koje sam radio kako bih predstavio kakve su sve mogućnosti luksuzne primene logotipa u štampi. Bitan detalj kod primene logotipa je izbor pravog papira i posebnih štamparskih tehnika. Obavezno od štamparije uvek zatražite da vam pokažu specijalne vrste papira koje imaju u ponudi, kao i uzorke zlatotiska, blindruka ili UV laka.

Izrada logotipa za hotele i hostele i logo dizajn

Uz malo više ulaganja možete sebi obezbediti upečatljiv i ekskluzivan vizuelni identitet. Primer primene logotipa Villa Aria iz Budve u zlatotisku.

Izrada-logotipa-za-vile-i-apartmane-i-ugostiteljske-objekte

Primer primene logotipa Hotel Agava iz Neuma. Zlatotisk može biti izveden i u foliji druge boje, koju možete birati sami.

Izrada-logotipa-za-hotele-i-turisticke-agencije

Vaša vizitkartica može biti presvučena posebno plišom, tekstilom ili nekim drugim materijalom koji se kasnije kašira na površinu papira. Takva vizitkartica može skrenuti mnogo više pažnje na vas nego bilo koji drugi detalj. Na slici je primer primene logotipa Bootcamp Challange Montenegro na recikliranom papiru.

.Izrada-logotipa-za-organizacije-i-manifestacije

Bookmark and Share Izrada logotipa za firme, sajtove, grupe, agencije i pojedince - logo dizajn

Porucite izradu logotipa odmah - Logo dizajn